Спорт и рекреација

 

Удружење спортиста општине Лакташи формирано је 1999. године, као израз жеље и потребе за развојем и праћењем спорта на подручју наше општине.

Почетна активност је била да се сними стање свих спортских клубова, стање објеката и опреме и стручности кадрова који раде у овој области. Даљи рад Удружења усмјерен је према:

  • омасовљењу и популаризацији спорта;
  • организовању школских такмичења и других спортских манифестација, као и семинара из области спортске медицине;
  • едукацији стручног кадра за рад у спортским асоцијацијама и ангажовању око изградње спортских терена и објеката.

На подручју општине дјелује 29 организација спортских клубова, који се такмиче у екипним и појединачним спортовима различитог ранга. Финансирање организација удружења спортиста највећим дијелом је из буџета општине.

Кошаркашки клуб "Игокеа" из Александровца је основан 1973. године, те је један од клубова са дужом кошаркашком традицијом на овим просторима. Тренутно "Игокеа" је најорганизованији клуб наше општине. Наступа у првенству Босне и Херцеговине и Републике Српске. Јуниорска, кадетска и пионирска екипа се такмичи у првенству Републике Српске. Однедавно, потписан је уговор са београдским "Партизаном" о пословној и спортској сарадњи, односно фузији ова два клуба.


 

За откривање младих талената основа је школа кошарке која броји око 220 чланова.

Такмичари џудо клуба "Лакташи"  такмиче се у I лиги Републике Српске. Женска екипа је седмоструки првак Републике Српске.

Џудо клуб "Полицајац" Лакташи је у протеклом периоду на разним пионирским, кадетским, јуниорским и сениорским такмичењима освојио бројне медаља.